Creatief met brood

Aangezien ik elke week met 3 à 5 broden thuiskom, zitten we vaak met overschot, want ‘s morgens wordt er havermout en ontbijtgranen gegeten en voor ‘s middags maken we veelal een wrap.

Dus een vraag die ik me de laatste weken vaak gesteld heb: wat doe je in godsnaam met brood als je niet vaak brood eet?

Croque monsieurs

Een croque monsieur is een eenvoudige manier om brood wat aantrekkelijker te maken. Perfect voor een snelle hap of als je ‘s avonds niet veel zin hebt om eten op tafel te zetten. Het is ook het ideale moment om restjes te verwerken want met een croque kan je heel wat variëren.

De klassieke kaas en hesp, maar ook ananas, zalm, eieren, spaghettisaus, tomaat en mozzarella, spek, champignons, (verse) kruiden,…

Mijn enige vereiste is dat het brood gebakken wordt in de pan, met voldoende boter.

Ik heb een hekel aan zo’n machine, dat krijg je nooit een lekkere croque monsieur uit. Droog, niet krokant. Bah.

Ik heb ooit eens zo’n croque machine gekregen, nooit gebruikt en ik heb het achteraf ook in de vuilbak gesmeten. Een goeie pan en boter, meer heb je niet nodig.

Podding

Of bodding. Of broodpudding. In ieder geval: de reden om oud brood niet weg te gooien.

En ook hier kan je aan restjesverwerking doen.

Wanneer ik podding maak doe ik er ook wel eens restjes cake of biscuit bij, dat zorgt voor extra smaak. Ik heb zelfs al eens meringue er in verwerkt. Lekker krokant.

Het leuke aan podding is dat je het kan eten als ontbijt, lunch of tussendoortje. Althans, ik kan dat heel de dag door eten.

 Wat heb je nodig om broodpudding te maken?

  • 400 gram brood in stukken
  • 100 gram peperkoek of speculoos of andere restjes, in stukken
  • 600 milliliter melk
  • 150 gram suiker (kan naar eigen voorkeur witte, bruine of blonde suiker zijn)
  • 75 gram rozijnen (kan vervangen worden chocolade, vers fruit, ander gedroogd fruit)
  • 3 eieren

Verwarm de melk met de suiker tot net niet aan het kookpunt. Voeg het brood en de peperkoek toe, haal van het vuur en laat even staan zodat het brood kan weken. Zo kan je makkelijk het brood en de peperkoek fijner maken met een vork.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de eieren er aan toe. Meng goed onder elkaar. Voeg de rozijnen (of de chocolade of fruit) toe aan de pudding.

Giet het deeg in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm, ik gebruik hierbij altijd een cakevorm, en bak in de oven op 180° gedurende een uur.

Haal de podding uit de vorm en laat omgekeerd afkoelen op een rooster. Je kan de podding afwerken met chocoladeganache of met bloemsuiker.

Bruchetta / Lookbrood

Dit is perfect wanneer je een overschot van een stokbrood of een klein brood hebt. Snij het stokbrood in schuine sneetjes.

Voor het lookbrood wrijf je met een teentje knoflook over de sneetjes brood. Plaats de sneetjes op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Als extra kan je de broodjes besprenkelen met gemalen kaas en kruiden. Bak de lookbroodjes goudbruin in een oven van 180°.

Voor bruchetta ga je hetzelfde te werk en kan je eventueel starten met de lookbroodjes.

Ook hier snij je het stokbrood in schuine sneetjes en rooster je het brood even in de oven in de broodrooster.

Je kan de bruchetta beleggen met dobbelsteentjes tomaat en afwerken met kaas, kruiden. Maar ook hier kan je creatief aan het werk gaan en allerlei combinaties testen. Spinazie, spek, champignons, pesto, gepocheerde eieren, smeerkaas, geitenkaas, mozzarella, brie, noten, honing, gehakt, scampi,…

Soldaatjes

Mijn favoriete manier om een zacht gekookt eitje te eten: met soldaatjes.

Rooster enkele sneetjes brood en snij de boterham dan in reepjes. Dop in het eitje en smullen maar!

Croutons

Croutons maak je door brood in teerlinkjes te snijden, te besprenkelen met olijfolie, kruiden naar smaak en ze goudbruin te bakken in de oven. Dit duurt niet zo lang en de croutons moeten regelmatig omgedraaid worden.

Croutons kan je een tijdje bewaren en ze passen heerlijk bij een tas dampende soep, en een slaatje.

Paneermeel

De croutons kan je ook verder verwerken naar paneermeel.

Wanneer de blokjes afgekoeld zijn, maal je ze fijn in een blender.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s