Daring Bakers: Siopao

The February Daring Bakers’ challenge is hosted by Julie of One-Wall Kitchen.

She challenged us to an easy, simple filled bun using no-knead dough.

Midden vorige maand heb ik me ingeschreven op de Daring Kitchen, elke maand krijg je als bakker of kok een uitdaging van een mede-blogger. Die uitdaging moet je binnen de maand uitproberen en je resultaat delen.

De uitdaging van deze maand waren Aziatische gevulde broodjes, namelijk siopao. Over heel Azië bestaaan er heel wat verschillende versies van de broodjes en deze zijn de Filipijnse versie ervan. Ik had nog een restje gist in de frigo liggen, nu weet ik direct wat ik ermee kan maken, deze gevulde broodjes.

Het was heel leuk om totaal iets anders klaar te maken als thuisbakker, ik zou er nooit voor kiezen om iets hartigs klaar te maken; eens een zoetekauw, altijd een zoetekauw.

Maar ik ben heel blij dat ik mee mag doen aan de uitdaging want deze siopaos waren heerlijk! Makkelijk om te eten, handig om de overschot de volgende mee te nemen als lunch.

Mijn lief was heel enthousiast en na het avondeten weerklonk al: “wanneer ga je dat nog eens maken?”

Het maken van het deeg neemt wat tijd in beslag, maar je moet zelf niet veel doen, het deeg moet hoofdzakelijk rijzen. Het is een perfect deeg voor beginners; je krijgt de kans om kennis te maken met zelf deeg maken maar het vereist niet veel kennis om het te maken, én krijgt ook voeling met deeg kneden.

Voor het deeg weeg je af:

  • 7 gram droge gist
  • 360 gram lauw water
  • 15 gram suiker
  • 30 gram gesmolten boter
  • 1 tl zout
  • 600 tot 700 gram bloem

Los de gist in het lauwe water en voeg de suiker en de gesmolten boter toe. Meng beetje bij beetje de bloem en het zout onder het mengsel.

Begin met 600 gram bloem toe te voegen en voeg naar gelang meer bloem toe als dit nodig is.

Meng alles grondig onder elkaar en begin te kneden.

Kneed het deeg tot het een geheel vormt, maar kneed zeker niet te veel. Het deeg voelt nog nog wat kleverig aan, maar het mag ook niet te nat zijn.

Bedek de kom met plastic folie of een handdoek, zo kan het deeg niet uitdrogen en verkorsten. Laat het deeg in de kom een uur rijzen op een warmere plaats.

Bestuif je aanrecht of keukentafel met voldoende bloem en stort het deeg er op uit. Sla het deeg door, zo haal je de luchtbellen eruit.

Vouw het deeg enkele keren dicht; vouw de zijkanten naar het midden, draai het deeg een kwartslag en herhaal. Bol het deeg lichtjes op. Het is klaar om verdeeld te worden in 12 kleine bollen.

Bol elk deel eerst op en duw het dan plat tot een schijf met ongeveer een diameter van 15 cm.

In het midden lepel je wat vulling naar keuze erop en vouw de bol dan dicht door de vier hoeken samen te nemen. Het deeg is nog steeds wat kleverig en zou aan elkaar moeten blijven kleven bij het samen nemen. Dit is het slot van het deeg.

Mijn vulling heb ik gemaakt door wat look, ui en Chinese kruiden aan te stoven in wat olie, blokjes kip toevoegen en ze krokant laten bakken. Ik heb het geblust met hoisin- en sojasaus, naar smaak wat zoeter gemaakt. Wat water toegevoegd en dit wat laten inkoken tot een goed gebinde saus.

Leg de buns op een bakplaat met het slot naar onder, zo blijft het tijdens het rijzen en het bakken dicht en kan de vulling er niet uitlopen.

Plaats de buns op een bakplaat, voldoende ver van elkaar want nu moeten ze nog een uurtje rijzen. Bedek ze met plastic folie zodat ze niet uitdrogen.

Wanneer ze bijna klaar zijn kan je de oven voorverwarmen op 180 graden. Smeer de bollen in met eistrijksel zodat ze straks lekker gebruind en glanzend uit de oven komen.

Bak de bollen 20 minuten tot maximum 30 minuten in de oven.

Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog lauw of warm zijn!

De buns blijven enkele dagen goed in de koelkast en ze zijn perfect voor een snelle lunch op het werk nadat ze enkele seconden in de microgolfoven hebben gezeten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s