Daring Bakers ─ Tarte Tatin

For the March Daring bakers’ challenge, Korena from Korena in the Kitchen taught us that some treats are best enjoyed upside down. She challenged us to make a tarte tatin from scratch.

Voila, deze maand maken we een Tarte Tatin. Ik heb er uitgekeken naar de dag dat ik tijd had om de taart te maken want ik hou van Tarte Tatin.

Deze taart verwijst naar de zussen Tatin, die in de keuken van een hotel werkten, die op een bepaald moment hun befaamde appeltaart moesten maken. Toen ze de appeltaart in de oven wilden steken merkten ze dat ze het deeg vergeten waren.
Om er geen totale mislukking van te maken hebben ze het deeg er bovenop gelegd. Hun poging om de taart te redden was duidelijk geslaagd.

De klassieke versie is natuurlijk met appel, maar er zijn heel wat versies en ik heb ze al gemaakt met peer en tomaat. Ik wil eens wat anders proberen en ga een versie maken met rode ajuinen.

Voor het deeg ga ik zelfgemaakte bladerdeeg gebruiken. Je kan natuurlijk kiezen voor een kant-en-klare versie, maar een zelfgemaakte heeft zeker en vast zijn charmes en heel wat meer smaak. Het neemt wat meer tijd in beslag maar het is altijd leuk om een zelfgemaakt deegje te hebben.


Bladerdeeg moet idealiter een nacht rusten in de koelkast, maar gelukkig is er een oplossing wanneer je hiervoor geen tijd (of goesting) hebt. We gaan snel bladerdeeg maken. In deze versie voegen we de boter direct aan het deeg toe en leggen we de boter niet tussen het deeg voordat we het deeg toeren.


Weetje: snel bladerdeeg wordt hier ook hollands bladerdeeg genoemd… 😉

Gepofte ui

Ik ga een draai geven aan de klassieke Tarte Tatin en ga hem maken met rode ui.

Hiervoor ga ik eerst de ui poffen.

Ik draai enkele rode uien, die besprenkeld zijn met olijfolie en gekruid met zout en peper, in aluminiumfolie en laat ze garen in een warme oven (175 graden) gedurende een drie kwartier. Ondertussen hebben we tijd om het bladerdeeg te maken.


Wanneer de uien klaar zijn, haal ze uit de folie en halveer ze.

Snel bladerdeeg – Hollands bladerdeeg

 • 125 gram bloem (dit is gewone tarwebloem, en zeker geen zelfrijzende bloem)
 • snuifje zout
 • 160 gram boter (laat de boter in de koelkast tot je het nodig hebt)
 • 60 ml ijskoud water (plaats het water in de diepvriezer tot het ijskoud is en haal het water voor gebruik er uit)

Stort de bloem uit op de (werk)tafel en haal de boter erbij.

Snij de boter in blokjes. Handige tip: haal je mes eerst door de bloem voordat je de boter snijdt, zo blijft de boter niet aan het mes plakken en is het snijden veel makkelijker.


Voeg wat zout toe aan de bloem en meng de blokjes boter door de bloem. Kneed het deeg tot een ruwe crumble.

Pas op, je mag zeker niet te veel mengen, de stukjes boter moeten zichtbaar blijven. Het zijn net die stukjes boter in het deeg die straks gaan zorgen voor de laagjes in ons snelle bladerdeeg.

Add caption

Haal het water erbij en meng het water met het deeg, voeg niet direct alle water in een keer erbij maar let op hoeveel water de bloem opneemt. Afhankelijk van de bloem zal dit meer of minder zijn, een te veel aan water kan je niet (makkelijk) oplossen maar je kan altijd wat water toevoegen aan het deeg.


Kneed het deeg tot het aan elkaar blijft kleven en een bal vormt. Alweer, kneed zeker niet te veel, de stukjes boter moeten nog altijd zichtbaar zijn. Verpak het deeg in wat plastic folie en laat het deeg rusten in de koelkast, zo’n 15 à 30 minuten.

Nu gaan we toeren, of met andere woorden, we gaan de laagjes vormen in het deeg. Rol het deeg uit tot een rechthoek, vouw een derde naar het midden toe en vouw het andere deel erover.

Geef het deeg een kwartslag, rol het deeg uit tot een rechthoek en geef hem een tweede toer: vouw een derde naar het midden toe en vouw het andere deel erover.

Laat het deeg weer even rusten, weer zo’n 15 minuten.


Haal het deeg uit de frigo, rol hem uit tot een rechthoek en toer hem voor een derde keer. Herhaal deze stap zodat je in totaal aan vier toeren zit. Laat hem wederom een kwartier rusten in de koelkast.

Geef je deeg een vijfde en laatste toer en laat het deeg weer rusten. Daarna is hij klaar voor gebruik.Rol het bladerdeeg uit en snij een stuk eruit dat past op de pan die je gaat gebruiken.

Dit hoeft niet perfect rond te zijn, bij mij is het hier eerder vierkant dan rond, geen probleem!

Het bladerdeeg mag ook wat groter zijn dan de pan zelf, bladerdeeg krimpt meestal wat en je moet voldoende bladerdeeg hebben om de ajuinen in te pakken langs de rand.


Tips voor het maken van bladerdeeg

 • Gebruik altijd ijskoud water. Zet het water eerst even in de diepvriezer of voeg ijsblokken toe aan het water.
 • Laat de boter in de koelkast tot wanneer je het nodig hebt, de boter mag niet te zacht zijn of je bladerdeeg kan mislukken.
 • Geef het deeg voldoende tijd om te rusten, geef het deeg telkens twee toeren bij en laat hem dan een kwartier liggen in de koelkast.
 • Laat je deeg zeker niet te lang rusten of het wordt moeilijk om het te bewerken.
 • Verpak bladerdeeg altijd in plastic folie wanneer je het deeg niet gebruikt of wanneer je het deeg laat rusten. Zo droogt en verkorst het deeg niet uit.
 • Schrik om te vergeten hoeveel toeren het deeg al gekregen heeft? Duw met je vingers telkens het aantal in het deeg voordat je het verpakt om te rusten.
 • Respecteer altijd het aantal toeren. Te weinig toeren en je deeg kan geen bladering vormen tijden het bakken. Te veel toeren en de laagjes deeg en boter worden één geheel en ook dan kan het deeg niet bladeren tijdens het bakken.

De karamel

Neem een pan met een diameter van 20 à 25 cm die gebruikt mag worden in de oven. Plaats op een heet vuur en voeg 200 gram suiker aan toe. Laat de suiker smelten en lichtjes karameliseren.  Roer zo weinig mogelijk in de suiker en laat alles zijn beloop gaan, draai eventueel met de pan wanneer de suiker niet gelijkmatig karameliseert.

Wanneer de karamel een goudbruine tot lichtbruine kleur heeft, voeg dan 85 gram boter in stukjes toe.

Neem de pan van het vuur wanneer de boter gesmolten is en roer totdat het een egaal mengsel is.


Neem de uien erbij en leg ze met de gesneden kant in de karamel.

Let het bladerdeeg erop en maak enkele inkepingen in het deeg zodat de stoom voldoende kan ontsnappen.


Bak de Tarte Tatin een halfuurtje in een oven van 200°C.

Neem uit de oven en laat de Tarte Tatin even rusten, zo kan de karamel wat opstijven en is het minder gevaarlijk om de taart uit de vorm te halen.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s