DIY ─ Rabarbersiroop

Mijn favoriete lente plant is zonder twijfel rabarber. Ik hou van de friszure smaak, zachte textuur. Ik maak er hoofdzakelijk gebak mee, maar dit jaar wou ik eens iets nieuws proberen: rabarbersiroop!

Rabarber is een plant met een hoge opbrengst, dus heb ik een emmer met stelen gevuld en mij een namiddagje geamuseerd met siroop te maken. Heel eenvoudig om zelf te maken en zo lekker.

Voor de siroop heb je nodig:

  • 1 kg rabarber
  • 1 liter water
  • citroensap
  • suiker naar smaak
  • 150 gram suiker

Om te beginnen, neem enkele flessen klaar en steriliseer ze. Dat doe je door ze te vullen met kokend water (zet de flessen op een natte schoteldoek, hierdoor zouden ze minder snel kapot springen).

Snij een kilogram rabarber in stukken en doe hem in de pan samen met een liter water, citroensap naar smaak en enkele eetlepels suiker. Laat stoven op een zacht vuur totdat de rabarber zacht is, dat duurt niet zo lang – ongeveer een kwartiertje.

Neem de rabarber van het vuur en zeef de zachte rabarber en vang sap op. Giet het sap terug in de pan en voeg 150 gram suiker toe. Laat voor de helft inkoken. Giet de kokende siroop in de gesteriliseerde flessen, draai de dop erop en laat bij voorkeur ondersteboven afkoelen (zoals bij confituur).
Je kan direct een hele hoop siroop maken en de flessen fris bewaren, geopende flessen bewaar je natuurlijk in de frigo.

Met de overgebleven compote heb ik rabarber crumble gemaakt.

Voor de cakebodem

  • 250 gram bloem
  • 250 gram suiker
  • 250 gram boter
  • 5 eieren

Meng de zachte boter en suiker tot een smeuïge massa, voeg de eieren één voor één toe en klop telkens goed. Meng de bloem onder de massa. Stort het deeg uit in een ingevette bakvorm (ik heb een lasagneschotel gebruikt die eigenlijk dient voor brownies te maken). Neem de overschot compote erbij en strijk uit over het deeg.

Voor de crumble

  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 100 gram bloem

Meng de blokjes boter en suiker en kneed met de hand de bloem eronder, doe dit zo snel mogelijk. De crumble is klaar wanneer het deeg samen kleeft maar uit elkaar valt wanneer je het samen nijpt.
Strooi gelijkmatig over de rabarbercake.

Bak de cake in een voorverwarmde oven op 180°C tot hij klaar is, zo’n 30 minuten.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s