DIY ─ Avocado

Ik eet vaak avocado’s, lekker in een wrap of een slaatje en je kan er lekkere guacamole mee maken. Je kan er heel wat kanten mee uit en het is bovendien heel gezond. Avocado’s bevatten heel wat onverzadigde vetten, die houden je cholesterol laag en hebben een positieve invloed op je bloedvatenstelsel.

Anyway, ik wou eens iets leuk proberen met die grote pit van de avocado.
Blijkbaar zou het mogelijk zijn, met heel wat geduld, om een plant te groeien uit de pit. En dat is heel simpel. Je moet enkel veel geduld opbrengen voordat er resultaat is want het kan tot drie maand duren dat de vrucht ontspruit.

Wat heb je nodig:

    • Avocado pit
    • Glazen bokaal of glas -gebruik iets dat je enige tijd niet nodig hebt of haal een bokaal uit de glasbak, recycleren is in-
    • Cocktailprikkers

De pit heeft enerzijds een platte kant en anderzijds een puntige kant. De platte kant is de kant die je naar onder gaat moeten houden, langs deze kant komen de wortels ontsproten. De bovenkant is dus de puntige kant van de pit en hier gaat de knop ontspruiten.Je kan beide kanten makkelijk van elkaar onderscheiden doordat de onderkant een lichter plekje heeft, zoals je kan zien op de foto.

Je neemt vier prikkers klaar en het is de bedoeling om de prikkers in de avocado te prikken ter hoogte van het midden van de pit. Om de kans groter te maken dat de pit ontspruit is het belangrijk om de prikkers niet te diep te steken, zo’n 3 mm diep is voldoende.

Als de eerste cocktailprikker in de pit zit, draai de pit een kwartslag en steek de volgende prikker er in. Dit doe je tot alle vier de prikkers in de avocado zitten. Om het jezelf straks makkelijker te maken kan je de prikkers in een hoek in de avocado steken, zodanig dat de pit dieper in het water kan hangen.

Vul een bokaal met water, hang de pit boven de bokaal met behulp van de cocktailprikkers. De pit zou ongeveer voor een derde in het water moeten hangen, vul eventueel nog wat bij met water.
Zet de bokalen op een warme en lichte plaats. Het is belangrijk om het water dagelijks à om de dag te verversen, hierdoor voorkom je dat er ongewenste organismen, zoals schimmels of bacteriën, in het water groeien.Na enkele weken zou de bruine korst van de pit rimpelen en afbreken. De pit maakt zich klaar om open te splijten zodat de wortel en tak kunnen groeien.

De pitten staan in mijn mini-serre, een lekker warme en zonnige plaats. Hopelijk maken ze zich klaar om binnenkort te ontspruiten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s