Daring Bakers ─ charlotte

For the June daring bakers challenge Rebecca from BakeNQuilt.com challenged us to make Charlotte Royale and Charlotte Russe from scratch. Savory or sweet Charlottes were definitely tasty showstopper.


Inderdaad, deze maand kregen we een Charlotte voorgeschoteld, enfin, eentje dat we zelf moeten maken. Ik heb gekozen voor een Charlotte Russe (bij ons heet dat gewoon Charlotte, denk ik). Het is de laatste dagen redelijk warm (ik wou dat ik eerder tijd had om de taart te maken) en heb nu de lepelbiscuit niet zelf gemaakt. Wonen op het tweede verdiep heeft zo zijn nadelen in de zomer.


Omdat het ook zo warm is heb ik gekozen voor een frisse vulling, namelijk een kaasvulling met mango. Dus voilà, een Charlotte met mango-kaasvulling.Lepelbiscuit

Lepelbiscuit (lange vingers of boudoirkes) is niet zo moeilijk om te maken, de uitdaging zit ‘m er in om het deeg zo gelijkmatig mogelijk te spuiten.


Verwarm de oven op 200°C.


Klop 120 gram eigeel (6 eigelen) wit met 100 gram suiker. Het is belangrijk dat het eigeel stevig en luchtig is, het moet linten vormen wanneer het eigeel van de klopper loopt (vandaar ook ruban).

Klop 180 gram eiwit (6 eiwitten) op en voeg gaandeweg 50 gram suiker toe.

Spatel het eiwit onder het eigeel, doe dit in zo weinig mogelijk bewegingen want bij elke keer dat je spatelt haal je telkens lucht uit het mengsel.

Voeg als laatste 150 gram gezeefde bloem toe. Spatel het eronder en doe dit zo kort mogelijk. Let erop dat je voldoende onderaan schept want de bloem zakt direct naar onder.

Biscuit moet zo snel mogelijk gebakken worden want het verliest snel zijn luchtigheid. Begin eerst met de lange vingers te spuiten. Schep wat deeg in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit ze op een bakplaat met bakpapier.  Je kan op voorhand lijnen trekken op het bakpapier om het te vergemakkelijken. Ze zijn 7 cm lang en ongeveer 3 cm breed met een halve centimeter tussenruimte. De biscuit zal nog wat uitvloeien tijdens het bakken waardoor de lange vingers mooi tegen elkaar komen.

Doe wat bloemsuiker in een zeef en bestuif de lange vingers met bloemsuiker. Bak 10 minuten.

Bedek de lange vingers met een bakpapier en draai de lange vingers om, trek voorzichtig het bakpapier los en bedek terug met een bakpapier. Zo blijft de biscuit vochtig en werkbaar.

Spuit een circel biscuit ter grootte van de ring die je straks gaat spuiten. Deze circel vormt de onderkant van Charlotte. Bak ook 10 minuten.

Vulling

Leg 4 gelatineblaadjes te week in koud water.

Verwarm 150 gram fruitpuree (je kan vers fruit of diepvries fruit gebruiken en dit fijn mixen wanneer het fruit lichtjes warm of ontdooid is) en voeg suiker naar smaak toe. Breng de puree tot aan het kookpunt (hoeft net niet te koken) en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe. Laat het nu zeker niet meer koken  (wanneer gelatine kookt verliest het zijn bindende kracht) en meng goed zodat de gelatine gesmolten is. Laat afkoelen.

Klop 200 gram room op met 100 gram suiker, wanneer de room lobbig is voeg je voorzichtig 300 gram philadelphia toe en blijf verder kloppen totdat de room stijf is. Roer de afgekoelde fruitpuree onder de massa.

Afwerking

Neem de springvorm of ring bij de hand en plaats de lange vingers in de ring. Probeer ze zo veel mogelijk aan te spannen zodat ze blijven zitten in de ring.  Plaats de ronde biscuit onderaan, druk goed aan. Verdeel de mango-kaasvulling in de ring en strijk gelijkmatig uit. Plaats in de koelkast voor enkele uren totdat de vulling wat opgesteven is.

Ontvorm de Charlotte en strik er een lint rond zodat de biscuit recht blijft. Werk eventueel af met enkele reepjes mango.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s