Dessert ─ Le Creuset

Een appartement, dat betekent dat je niet kan kiezen welk vuur je wil, welke oven je wil. Je moet het doen met wat er aanwezig is, en meestal is dat niet om naar huis te schrijven. En daar komt ook nog eens bij dat, wanneer mensen te weten komen dat je gaat verhuizen, ze je willen opzadelen met allerlei gerief waar zij vanaf willen. Meestal is de kwaliteit ver zoek, maar een gegeven paard mag je niet in de mond kijken, zeker?

Na een resem aangebakken en aangekoekte pannen en potten uit te schrobben was de tijd rijp voor iets nieuw. Om te beginnen heb ik gekozen voor een van de goedkopere pannen, een Tarte Tatin pan van Le Creuset.

Gietijzer, da’s zalig om mee te koken en als ge er goed zorg voor draagt, gaan ze langer mee dan uzelf. Bij mij koekt of bakt er nooit iets aan als ik die pan gebruik, zelfs met dat vuur dat geen regelmatigheden kent. Afwassen is een fluitje van een cent, gelukkig maar want vergeet het om dat in het afwasmachine te steken.

Een Tarte Tatin pan, natuurlijk is dat het perfecte excuus om Tarte Tatin te maken!

Men beginne met suiker te strooien over de gehele oppervlakte van de pan. Laat de suiker smelten samen met wat boter. Laat rustig karameliseren op een zacht vuur.

Schil ondertussen enkele peren (of appelen, of kies voor een andere steenvrucht), snij in kwarten en haal met een lepel het klokhuis er uit. Of als je een meloenbolletjeslepel (?) hebt, doe het daarmee want da’s net iets handiger dan met een lepel.

Als de suiker gekarameliseerd en lichtjes gebruind is, schik de parten met de bolle kant in de suiker er in. Neem bladerdeeg en leg het bovenop het fruit. Duw het langs de kanten goed naar beneden.

Knip met een schaar in het midden van het deeg, zo kan de damp ontsnappen tijdens het bakken. Plaats een halfuur in de oven op 180 graden Celsius.

 Neem de pan uit de oven en laat de taart 5 minuten afkoelen, draai de pan om en laat de taart op bord glijden. Wacht hiermee zeker niet te lang of je krijgt de taart niet meer uit de schaal, de karamel is te veel afgekoeld en kleeft aan de pan.

Tarte Tatin kan je ook maken in een pan die geschikt is om in de oven te plaatsen, of een ovenschaal die je op een vuur mag plaatsen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s