Dessert ─ New York style cheesecake

Een New York style cheesecake onderscheidt zich van andere cheesecakes omdat hij smeuïger en fijner van structuur is. Typische is dat de cheesecake een hoge taart is. Ook mag hij niet bruinen en zeker niet scheuren.

Dat klinkt niet zo simpel maar als je enkele regels volgt, komt dat zeker goed!

Er zijn veel recepten en elk recept verschilt van het andere, het is een hele zoektocht naar een goed recept. Ik heb heel wat getest maar ik heb uiteindelijk het perfecte recept gevonden. Telkens opnieuw heb ik een smeuïge cheesecake die bijna smelt op de tong! Gelukkig is het ook een heel eenvoudig recept.

Er zijn trouwens twee manieren om cheesecake te maken: bakken en opstijven in de frigo. Naar mijn smaak en voorkeur geeft een gebakken cheesecake een lekkerder resultaat. Een ongebakken cheesecake stijft op door de gelatine en geeft ook een bepaalde textuur eraan. Een gebakken cheesecake verkrijgt zijn stevigheid door de eieren.

Bodem

Hiervoor heb je enkel koekjes en boter nodig. Heel simpel en snel klaar! Je kiest best voor droge koekjes, ik gebruik Maria koekjes, deze zijn droog en breken snel en dus perfect hiervoor.

Maal 150 gram koekjes fijn in een foodprocessor, of steek de koekjes in een diepvrieszak en sla ze fijn met een deegrol. Voeg 100 gram zachte boter toe en mix of meng tot het goed gemengd is.

Ik gebruik altijd mijn foodprocessor en voeg van in het begin de boter beetje bij beetje toe zodat de koekjes beter gemalen worden.

Doe de massa in een springvorm en verdeel de koekjesmassa gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Druk goed aan zodat je een stevige bodem hebt. Laat opstijven in de koelkast (of als je daarvoor plaats hebt, plaats de springvorm in de diepvriezer). Zo stijft de boter terug op en heb je een harde en stevige bodem.

Vulling

Voor de vulling neem je een grote kom en doe je 600 gram philadelphia (dat is een family pack of twee gewone verpakkingen) en 200 gram zure room bij elkaar. Kies steeds voor de ‘volle’ versie van de room en niet de light versie. Net dit zorgt voor een vollere smaak en geeft die stevigheid die een New York style cheesecake heeft. (Ironisch genoeg zijn light versies toch ongezonder dus ik ga altijd voor de gewone versie!)

Roer de philadelphia en de zure room los met een spatel of klopper. Voeg 150 gram suiker toe en klop tot je een luchtige massa hebt. Voeg een theelepel vanille extract en een eetlepel bloem toe en roer het onder de kaasmassa.

Voeg 4 eieren toe, doe dit één voor één en roer onder de massa tot het goed gemengd is.

Cheesecake

Afwerking

Neem de springvorm uit de koelkast en stort het kaasmengsel voorzichtig over de bodem. Strijk de bovenkant glad. Plaats de cheesecake in een voorverwarmde oven van 150°C en verlaag direct de temperatuur naar 100°C. Een cheesecake moet lang in de oven bakken, namelijk 90 à 100 minuten.

Door de lange baktijd op lagere temperatuur bruint de cheesecake niet, hij stolt langzaamaan waardoor hij extra smeuïg is.

Wanneer de cheesecake klaar is haal je hem niet direct uit de oven maar laat je hem afkoelen in de oven (indien mogelijk met de ovendeur open, maar dit mag niet bij alle ovens dus let daar zeker op). Als je de cheesecake direct uit de oven zou halen verschiet hij door het temperatuur verschil en koelt hij te snel en ongelijkmatig af. Hierdoor scheurt hij.

Bij kamertemperatuur kan je de cheesecake uit de oven nemen, maar hij moet nog verder afkoelen. Plaats hem in de koelkast. Om het beste resultaat te verkrijgen mag dit zeker een nachtje rusten in de koelkast.

Een cheesecake vergt niet veel werk maar wel veel tijd, hou hiermee zeker rekening mee. Het is lang wachten maar dit loont de moeite, beloofd!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s