Daring Bakers ─ Yafawi Sfeeha

The July Daring Bakers’ Challenge was brought to us by Manal from Manal’s Bites. She introduced us to an authentic Palestinian dish from Jaffa that is served as a main meal along with a bowl of soup or a salad. The “Yafawi Sfeeha” or also known as “Milwayeh” which means twisted, is crispy yet tender and full of flavor.

Deze maand heb ik deze Palestijnse gevulde broodjes leren kennen. Ze zijn heel krokant en hebben een sappige vulling. Ik heb ze gemaakt met gehakt maar je kan heel wat variëren, je hebt ze zelfs met een zoete vulling.

Voor het deeg heb je nodig:

  • 420 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker
  • 3 el melkpoeder (zelf heb ik geen melkpoeder toegevoegd maar gewone melk en wat minder water)
  • 3 el olie (olijfolie)
  • 250 ml water

Meng bloem, zout, suiker, melkpoeder (of melk) en olie en voeg langzaam aan het water toe. Kneed het deeg zorgvuldig totdat het water opgenomen is. Kneed verder gedurende 12 minuten, of 8 minuten met de keukenrobot.

Verdeel het deeg in bollen ter grootte van een golfbal, uit het deeg haal je ongeveer 15 bollen. Schik de bollen op een ingevette schaal of bord, hiervoor kan je geklaarde boter of olijfolie gebruiken, en strijk de bollen goed in met boter of olie.

Nu moeten ze enkele uren rusten, bij voorkeur een nacht. Hou hiermee rekening mee, het deeg heb ik ‘s ochtends gemaakt en tot ‘s avonds laten rusten.

Voor de vulling:

  • 500 gram gehakt, bij voorkeur runds- of lamsgehakt
  • 1 ui
  • een halve tl zout
  • een halve tl peper
  • 1 tl Oosterse kruidenmengeling (ik heb naar smaak kruiden toegevoegd; komijn, koriander, gember, look, kaneel)
  • 3/4 tl citroenzeste
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1 el melasse (ik heb dit vervangen door de helft agavesiroop en ketjap)
  • optioneel: 60 gram geroosterde pijnboompitten

Bak het gehakt rul in wat boter of olie, voeg de fijngesnipperde ui en de kruiden toe. Haal de pan van het vuur en voeg de melasse en pijnboompitten toe.

Laat afkoelen.

Afwerking:

Neem een bolletje deeg en plaats het op een ingevet werkoppervlak -hiervoor heb ik een groot bord gebruikt- en duw het deeg plat, wrijf het deeg zo dun mogelijk uit met je vingers. Hou steeds een ronde vorm aan.

Vouw onder- en bovenkant naar het midden zodat je een rechthoek verkrijgt. Verdeel hierover de vulling. Begin het deeg op te rollen tot een worst, hou dit zo strak mogelijk.

Rol de worst op in een spiraalvormig broodje. Ook dit doe je zo strak mogelijk. Leg de opgerolde broodjes op een ingevette bakplaat. Bak de meat pies 15 à 20 minuten (bij mij heeft het zelfs 25 minuten gebakken, maar dat hangt af van oven tot oven) op 200°C. Ze zijn klaar wanneer ze goudbruin zijn.

Serveer met een kom dampende soep (in de winter) of een fris slaatje (in de zomer).

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s