Confisserie ─ Jaffa cakes

Jaffa cakes, ofte Pim’s, zijn die koekjes met een laagje chocolade en gevuld met confituur. Ze zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken en het is zeker de moeite waard!

Ik ben op het idee gekomen om deze te maken omdat we nog een overschot Zweedse appelsien confituur hadden.

 jaffa

Jaffa cakes zijn zo simpel om te maken als je denkt: biscuit en gelei met een laagje chocolade. En dat gaan we ook doen. We beginnen met de biscuit.

Biscuit

Voor de biscuit heb ik een genoise gekozen. Dit is een biscuit waarbij de eieren en suiker au bain marie wit geklopt worden. Het is een heel lichte biscuit. Bij biscuit is het belangrijk dat hij direct de oven in kan want dit beslag verliest snel zijn luchtigheid. Zorg ervoor dat alles klaar staat: verwarm de oven voor tot 200°C en vet een muffin pan in.

Voor de biscuit heb je nodig:

  • 2 eieren
  • 60 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • eventueel 30 gram gesmolten boter

Zet een pot met water op het vuur en breng bijna tot aan het kookpunt. Neem een kleinere kom die past in de pot met water maar de bodem mag het water niet raken. Neem liefst een kom met afgeronde bodem zodat je straks met de klopper overal aankan.

Doe de eieren en suiker in de pot en klop tot het beslag luchtig en wit is (dit heet een ruban). Neem van het vuur en spatel de bloem eronder, doe dit in zo weinig mogelijk slagen want bij elke slag verlies je luchtigheid.

Voor een rijker beslag kan je gesmolten boter onder het deeg spatelen maar zonder de boter is het deeg ook klaar.

Verdeel het deeg over de muffinvormen, een soeplepel per vorm is voldoende. Bak in de oven gedurende een 7 à 10 minuten. Goudbruin gebakken zijn ze perfect.

Neem uit de oven en laat de koekjes enkele minuten afkoelen en haal ze daarna uit de vorm.

Gelei

  • 160 ml sinaasappelsap
  • 1 el suiker
  • 2 blaadjes gelatine

Span huishoudfolie over een schotel. Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm het sinaasappelsap met de suiker tot de suiker gesmolten is. Breng zeker niet aan de kook en haal van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap en roer tot de gelatine gesmolten is. Giet de gelei in de schotel en verdeel gelijkmatig. Laat opstijven in de koelkast.

Ik heb het anders gedaan aangezien ik geen sap gebruikt heb maar confituur, zo’n 100 gram confituur had ik. Ik heb twee gelatineblaadjes geweekt. Na het uitknijpen warm ik ze op in de microgolfoven tot het gesmolten is. Dan heb ik de gesmolten gelatine toegevoegd aan de confituur en goed geroerd. Giet in een spuitzakje en laat afkoelen zodat de gelei al wat kan opstijven.

Chocolade

Neem 150 gram chocolade en smelt hiervan 100 gram in de microgolfoven. Doe dit in korte beurten aan maximum wattage (ik doe dit 30 seconden aan 1000 watt en tussen elke beurt goed roeren). Chocolade smelt snel maar behoudt zijn vorm redelijk lang, ook wanneer het gesmolten is. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig roert. Waneer de chocolade gesmolten is, voeg de resterende chocolade in stukjes toe.

Dit is een handige manier om chocolade te temperen wanneer je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt. (Getempereerde chocolade heeft de juiste kristallisatie waardoor hij snel uithardt en krokant wordt.)

Afwerking

Snij met een ronde uitsteker cirkels uit de gelei (gebruik een uitsteker die iets kleiner is dan de biscuit). Plaats de gelei op een biscuit.

Indien je gelei hebt gemaakt op mijn manier neem je de spuitzak erbij en spuit je een cirkel op de biscuit. Spuit spiraalvormig van binnen naar buiten.

Omdat je de koekjes niet kan dompelen in de chocolade moet je de chocolade met een lepel over de koekjes smeren. Dit is een sinecuur werkje als je mooi afgewerkte koekjes wilt. Breng chocolade aan op het midden van het koekje en spreidt voorzichtig uit naar de rand.

Om het effect te krijgen dat jaffa cakes hebben druk je met de platte kant van een vork in de chocolade voordat hij uithardt. Als je de vork opheft krijg je dus de herkenbare streepjes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s