Gezonde snacks

Gezonde snacks, er zijn er heel wat mogelijkheden. Maar (natuurlijk volgt de maar al snel!) zijn die wel echt gezond? Meestal vind je in de winkel wel een rayon met gezonde snacks of een dieetversie. Als je verder kijkt merk je al snel dat deze niet zo gezond zijn dan dat ze laten uitschijnen. Boordevol suikers, want er is een verlaagd vetgehalte. Wie heeft de bevolking ooit wijsgemaakt dat vetten ongezond zijn (ja, transvetten en verzadigde vetten die moet je vermijden maar er zijn ook onverzadigde vetten en die hebben we nodig)? Wie heeft de bevolking wijsgemaakt dat je van vetten verdikt (het zijn dus de suikers. Hoezo? Ja, inderdaad, de suikers. – Geen zin om dat uit te leggen, maar het is een eenvoudig proces dus zoek het zeker eens op!).

Dus voilà, we eten “gezonde” snacks die ons dik maken terwijl we ons afvragen waarom ons dieet niet werkt. De gemiddelde bevolking die zijn gezond (hehe) verstand liever niet gebruikt en eet wat de industrie hem wijsmaakt. Tijd om wakker geschud te worden! Verwerkte producten zijn altijd ongezond. Je wordt niet gezonder van light en zero te eten en te drinken!

Gezonde brownies

Om gezonde brownies te maken heb ik mijn basisrecept voor brownies omgevormd. Wat ingrediënten weggelaten en andere toegevoegd. Deze brownies heb ik gemaakt in een cupcakevorm, voor alle zekerheid met cuvetten er in, zo zijn ze makkelijk uit de vorm te halen. En ook nog eens handig om mee te nemen.

Voor de brownies heb je nodig:

  • 4 eieren
  • 125 gram kokosbloesemsuiker (een gezondere suiker met lekkere karamelsmaak)
  • 100 gram cacaopoeder (gebruik hier zeker puur cacaopoeder, dit heeft heel wat eiwitten en geeft een lekkere bittere smaak)
  • Eventueel pindakaas
  • Eventueel 50 gram fijngehakte noten naar keuze (pecan, walnoot, amandel)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de eieren en de suiker en klop luchtig. Roer het cacaopoeder er onder en voeg eventueel de fijngehakte noten toe. Zet een cupcakevorm met cuvetten klaar en verdeel het browniemengsel gelijmaktig over de vormpjes. Bak 15 minuten. Ze zijn ideaal wanneer ze in het midden nog wat zacht zijn. Laat afkoelen en smullen maar!

Voor brownies met een laagje pindakaas (extra portie proteïne in deze snack) giet je eerst een bodempje deeg in de vormpjes (ongeveer een eetlepel per cuvette) en plaats de bakvorm in de diepvriezer. Zo kan het deeg wat uitharden zodat het uitsmeren van de pindakaas vergemakkelijkt wordt. Smeer per brownie een theelepel pindakaas uit en laat wat ruimte vrij langs de rand. Giet de rest van het deeg erover.

Plaats in de oven en bak gedurende zo’n 15 minuten.

Enjoy!

Hummus met groenten

Hummus is een pasta op basis van kikkererwten. Tot op een paar jaar geleden klonk hummus onbekend in de oren bij veel mensen, maar ondertussen vind je hummus makkelijk in de winkelrekken terug. Lekker en eenvoudig als dip met je favoriete groentjes, vormt hij een gezonde snack. Maar het is ook leuk om ‘m eens zelf te maken.

Ik heb gekozen voor een lekkere variant met avocado

Ingrediënten
  • 1 blik kikkererwten
  • 2 rijpe avocado’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 1/2 eetlepel tahini
  • 1 teentje look
  • zout, peper en komijn naar smaak

Voeg de uitgelekte kikkererwten, de ontpitte en gepelde avocado-helften in een blender samen met de olijfolie, limoensap, tahini en look. Pulseer tot je een smeuïge massa krijgt, dat duurt ongeveer twee minuten. Kruid naar smaak met peper, zout en komijn.

Serveer in een kommetje en werk eventueel af met enkele blaadjes koriander en wat chili vlokken.

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s