Brood ─ Blåbärbullar

Zoals je een aantal blogposts terug kon lezen ben ik verzot op de Zweedse blauwe bessen knopen. Ik heb wat moeten zoeken achter een goed recept om ze thuis zelf te proberen en ik heb gevonden wat ik wou. Het is origineel een Zweeds recept dus ik heb ook even moeten puzzelen met de uitleg, maar ik denk dat ik een leuk eindresultaat heb.

Naast die knopen heb ik ook de klassieke(re) kaneelbroodjes gemaakt en een variant met pistache, wat je kan zien op de foto hieronder.

Wat heb je nodig?

  • 150 gram zachte boter
  • 1 liter volle melk
  • 50 gram gist
  • 300 gram suiker
  • een halve theelepel zout
  • 175 gram honing
  • 1 kg bloem

Zo doe je het

Neem de boter op voorhand uit de frigo zodat hij zacht en makkelijk te bewerken is. Verwarm de melk zachtjes tot lichaamstemperatuur, dat kan in de microgolfoven maar zeker en vast ook met een pannetje op het vuur. Neem een grote mengkom en verkruimel hierin het blokje gist. Voeg hierbij de suiker en de lauwe melk. Roer even zodat de gist oplost in de melk. Neem wat van de bloem en bestrooi de melk ermee tot het helemaal bedekt is. Laat even rusten zodat de gisting op kan starten.

Voeg de boter in vlokken toe en de rest van de bloem. Kneed het deeg tot je een elastisch deeg hebt, dit duurt zo’n 15 minuten. Je kan het deeg ook kneden met de keukenrobot, gebruik hiervoor de deeghaak. Met de machine duurt dit ongeveer 10 minuten.

Voeg als laatste de honing toe (als je vaste honing gebruikt warm je deze eerst even op zodat hij lopend en makkelijk bewerkbaar is) en kneed nog even. Bedek het deeg met een theedoek en laat 30 minuten rijzen.

Stort het deeg uit op je met bloem bestuift werkvlak, sla het in en verdeel in drie stukken. Bol elk stuk op. Neem de deegrol erbij en rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 cm op 50 cm. Het deeg mag redelijk dun uitgerold zijn, op zo’n halve à één cm. Het belangrijkste is dat je de rechthoekige vorm behoudt.
Smeer wat boter uit op het deeg en bestrooi met vanillesuiker. Blijf weg van de randen. Smeer hierover een laagje bosbessengelei of bosbessenconfituur. Strijk het niet te dik uit, als je het deeg gaat dichtvouwen moet de vulling erin blijven.

Het moeilijkste deel (qua uitleg althans) nu: vouw het deeg in de helft dicht langs de lange zijde. Snij repen van telkens 2 cm breed. Snij elke reep nog eens in twee maar laat een stuk samen waar het deeg samengevouwen is. Nu heb je een reep met twee benen verkregen. Draai elk stuk (ieder been dus) om zijn as (maak een twist) en draai de twee stukken om elkaar. Nu is je knoop klaar. Leg het in een cuvette (de papieren vormpjes voor zo’n broodjes zijn groter dan cupcake vormpjes, mocht je deze niet hebben kan je dit ook gebruiken. Deze grotere cuvettes kan je kopen in de Ikea). Herhaal dit voor iedere reep. Laat 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C en bak de knopen goudbruin, dit duurt 10 à 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Tip

Met de twee andere bollen deeg je kan nog een hele voorraad blauwe bessen knopen maken, of je kan kaneelbroodjes maken. Of je kan experimenteren met allerlei smaken. Ik raad je aan, als je een deeg maakt op basis van 1 kg bloem, om alle broodjes klaar te maken en een groot deel ongebakken bewaren in de diepvriezer. Je kan ze dan uithalen en afbakken wanneer je wil.
Heb je geen (plaats in je) diepvriezer raad ik je aan om het recept te delen door drie, met dit recept maak je zo’n tiental broodjes in plaats van dertig.

Glazuur

Voor de glazuur meng je 150 gram poedersuiker met enkele eetlepels melk (gebruik melk in plaats van water om een wittere glazuur te verkrijgen). Voeg de melk lepel per lepel toe tot je een goede consistentie hebt, het wordt snel te vloeibaar. Druppel de glazuur op de broodjes wanneer ze al wat afgekoeld zijn, zo kan de glazuur uitharden zonder al te veel uit te lopen door de warmte.

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s