English muffins

Onder het motto dat je altijd wat kan bijleren heb ik weer wat nieuws geprobeerd! Ik vind het altijd leuk om mezelf wat onder te dompelen in andere culturen/gewoontes en gelukkig hoef ik daarvoor niet altijd te reizen want gewoon eens iets nieuw bakken of koken is ook een beetje reizen. 🙂

English muffins, ze stonden al een tijdje op mijn bucket list. Na wat google-werk weet ik dat het eerder platte broodjes zijn en totaal niets weg hebben van de Amerikaanse muffins. Het is ook iets dat je hier niet tegenkomt in de winkel, het was dan ook een beetje gokken wat het resultaat zou zijn. En als ik ze vergelijk met foto’s vanop het web dan lijkt het toch gelukt te zijn.

Eigenlijk is het grappig dat je voor de English muffins een recept nodig hebt want ze vinden hun oorsprong in oud brood of overschotten deeg. Vroeger werd de overschot deeg waarschijnlijk bij elkaar gegooid en wist men niet beters dan het te bakken op de pan.
In die tijd hadden meestal enkel bakkers een oven en hadden mensen enkel een vuur dus bakten ze dat op het vuur in plaats van bij de bakker te gaan.

Naast English muffins heb je ook crumpets, dat is iets gelijkaardig maar het deeg is lopender en wordt gebakken in een bakring.

IMG_20151206_184458

Dit heb je nodig

  • 500 ml lauwwarme melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje (7 gr) droog bakkersgist of 30 gram verse gist
  • 60 gr zachte boter (= op kamertemperatuur)
  • 740 g bloem
  • 1 theelepel zout

Maak de muffins

Warm de melk (als je geen melk hebt kan je ook water gebruiken, maar dan heb je een licht smaakverlies) lichtjes op, dat kan in de microgolf of op het vuur; lichaamstemperatuur is perfect. Zo smelt de gist en heeft hij de juiste omgevingstemperatuur om zijn werk al te beginnen doen.

Terwijl de melk aan het opwarmen is doen we de verdere voorbereiding van het deeg. Eens je aan het kneden bent is het lastig om snel dit of dat te nemen.
Stort de bloem uit op je werkoppervlak (kan op tafel of keukenaanrecht zijn, of als dat niet gaat kan je het ook in een grote mengkom gieten), maak een kuiltje. Hierin komt straks de warme melk.

Leg langs de kant: de suiker, de zachte boter en het zout. Let er op dat het zout wat apart ligt van de boter en suiker. Als het zout in contact zou komen met de gist, stopt de gisting. Let er dan ook op dat je het zout niet te snel onder het deeg kneedt.

Giet de warme melk in het kuiltje, voeg hieraan de gist toe en roer zodat de gist smelt. Begin nu om wat bloem onder te mengen, je kan beginnen op de plek waar de suiker ligt want suiker bevordert de gisting. Voeg steeds meer en meer bloem toe tijdens het kneden.

Wanneer het een deeg begint te vormen mag boter en zout ook toegevoegd worden. Kneed tot je een stevig en homogeen deeg hebt en het lichtjes elastisch is. Afhankelijk van je “kneedervaring” moet het deeg een 10 à 20 minuten gekneed worden. Dat hangt van verschillende factoren af, je moet ook een beetje op je gevoel werken.

Dek het deeg af met een handdoek zodat het niet uitdroogt tijdens het rusten. Laat het een uur rijzen of tot het verdubbeld is.

Sla het deeg plat, haal de lucht eruit. Verdeel het deeg in porties van 30 à 50 gram. Ik ben mijn deeg vergeten te wegen en heb op mijn gevoel het deeg verdeeld. Het belangrijkste is dat ze ongeveer even groot zijn. Bol alle kleine deegjes op. Leg ze op een bebloemd oppervlak en dek ze terug af met een handdoek. Laat ze nogmaals een half uur rijzen.
Als het kan, kan je ze op een iets warmere plaats leggen. Bv bij de verwarming. Toen ik nog thuis woonde zette ik het deeg voor de stoof of in de badkamer als de verwarming daar opstond. 🙂 Dit is zeker geen must, maar het vergemakkelijkt het rijzen.

Het eigenaardige aan de broodjes is dat ze gebakken worden in de pan. Ze worden op een heel laag vuur gebakken en dat voor 10 minuten langs elke kant. Vertrouw je jezelf of je vuur niet dan kan je ze in de pan aanbakken tot ze goudbruin zijn en dan verder laten afbakken in de oven.

Ikzelf heb ze gebakken in de pan op de laagste stand, ongeveer 10 minuten per kant en ze waren gaar. Alweer, dit hangt af van zoveel factoren… Hou ze zeker in de gaten tijdens het bakken en bak ze eventueel verder af in de oven.

Klassiek worden ze vaak gegeten met clotted cream en jam maar eigenlijk kan je er alle kanten mee uit.

Het merendeel van de muffins heb ik in de diepvriezer bewaard, zo kan ik er altijd eentje uithalen als het brood op is en heb ik toch een lekkere lunch.

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s