Daring Bakers ─ Gateau Pithiviers

For the month of December, Kat challenged us to make Gateaux Pithiviers.

Of bij ons bekend onder de naam van driekoningentaart. Het is een bladerdeegtaart met een frangipanevulling. En de must is natuurlijk een boon in het beslag geduwd. Wie het stukje met de boon heeft is dan voor één dag koning (of koningin). Wie weet ben ik vandaag wel voor een dag baas in huis? 😉

In se een easy peasy taart, maar door één of andere mysterieuze reden was mijn frangipanebeslag veel te vloeibaar en is tijdens het bakken uit de taart gelopen. Ik had ook mijn laatste amandelpoeder opgebruikt dus kon het niet meer aanpassen… Des te meer reden om de taart nog eens opnieuw te proberen, toch?

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 200 gram koude boter
  • 130 gram ijskoud water
  • 5 gram zout

Ik heb een snelle versie van bladerdeeg gemaakt, waar je de boter onder de bloem mengt. Je hoeft geen voordeeg te maken en de boter daarin te vouwen.

Het is belangrijk dat de boter en water ijskoud zijn, mocht dit niet het geval zijn, krijg je niet de laagjes deeg en boter die nodig zijn voor de bladering.

Stort de bloem uit en haal een mes erdoor, snij de boter in blokjes van ongeveer een cm groot. Door het mes regelmatig door de bloem te halen blijft de boter minder aan het mes plakken. Meng de blokjes boter door de bloem, maar kneed het niet. Maak een kuiltje en giet hierin het koude water, voeg het zout aan de bloem toe.

Kneed kort maar krachtig het deeg, als het een bal begint te vormen is het voldoende gekneed. Het is belangrijk dat de stukjes boter nog zichtbaar zijn! Zoniet, kan het deeg niet bladeren bij het bakken. Laat het deeg een kwartier rusten in de koelkast.

Geef het deeg zijn toeren, één keer een toer van vier en drie toeren van drie. Dat doe je zo:
Rol het deeg dun uit en zo rechthoekig mogelijk (dat lijkt simpel maar is moelijker dan het laat uitschijnen) en vouw de buitenkant naar binnen. Belangrijk bij de toer van vier is dat de uiteinden weg van het midden liggen. Vouw nog eens dicht. Hierdoor zorg je ervoor dat de vouwen niet op dezelfde plaats zijn.
Rol het deeg weer uit tot een rechthoek. Nu doen we een toer van drie: vouw één buitenkant voor één derde naar binnen en vouw de andere buitenkant erover. Laat een kwartiertje rusten in de koelkast.

Herhaal de laatste stap nog eens twee keer. Zo heb je 1 toer van 4 en 3 toeren van 3 gegeven.
Laat het deeg rusten in de frigo voor een kwartiertje of tot gebruik. Het deeg blijft, goed verpakt, enkele dagen goed in de koelkast. De overschotjes kan je dus perfect opgebruiken. Belangrijk is dat je het deeg steeds vouwt en nooit kneedt want dan verlies je de laagjes!

Frangipane

Zoals ik daarnet al vermeld heb is mijn beslag niet gelukt zoals ik wou. Ik heb dus een ander recept hiervoor gekozen en dat ga ik binnenkort uitproberen. Duimen dat dit dus een beter recept is!

  • 125 gram amandelpoeder
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zachte boter
  • amandelextract
  • 2 eieren

Klop de boter glad en voeg de kristalsuiker, amandelpoeder en ook het amandelstract -naar smaak- toe. Roer onder de boter. Voeg één voor één de eieren toe en meng tot je gladde massa bekomen hebt.

Afwerking

Rol het bladerdeeg uit en steek of snij twee cirkels waarvan één een iets kleinere diameter heeft. Prik in de grootste cirkel gaatjes met een vork, dit is de bodem van de taart.

Schep de frangipanevulling in het midden van het deeg en duw een boon -of iets dat kan dienen als boon- in het beslag. Laat een rand van 1,5 à 2 cm vrij. Klop een eigeel los met een beetje water en strijk de rand in met de dorure. Leg hierop het andere bladerdeeg en druk goed aan. Strijk in met de dorure. Plooi het onderste deeg over het bovenste en druk goed aan.

Versier de rand door je wijs- en middelvinger op de rand te plaatsen en hiertussen met de achterkant van een mes de rand naar binnen te duwen, herhaal dit voor de gehele rand. Hierdoor krijg je de inkepingen. Hopelijk is de uitleg wat duidelijk! 🙂

Snij de bovenkant van de taart lichtjes in door lijntjes te trekken van het midden naar de buitenkant. De lijntjes mogen wat gebogen zijn, het is de bedoeling dat het zonnestralen nabootst.

Bak de taart in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende een kwartier. Verlaag de temperatuur naar 180°C wanneer de taart in de oven staat.

Enjoy!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s